0
Hypoallergeen
Puur & Parfumvrij
Topservice

Cosmetica & make-up allergie

Als je huid steeds minder goed make-up of huidverzorging verdraagt

Veel mensen krijgen in de loop der jaren steeds meer last van overgevoeligheid of allergie voor make-up en cosmetica en kunnen gaandeweg steeds minder - gewone - producten verdragen.
Ben je altijd al allergisch geweest, dan ben je hier misschien al wat aan gewend en heb je hopelijk ook al goede alternatieven gevonden die voor jou wel werken.

Maar wanneer je - nog - geen alternatieven hebt gevonden en er nog achter moet zien te komen wat je mogelijkheden nog wél zijn, dan kun je behoorlijk met de handen in het haar zitten.
Want het is niet leuk om ineens geen make-up meer te kunnen gebruiken, of om geen geschikte creme voor je huid te kunnen vinden. Dat is nog vervelender als je huid echt extra verzorging nodig heeft, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een huidprobleem zoals een te droge huid, vette huid, acne of puistjes, rosacea, couperose, eczeem, psoriasis, pigmentvlekken of van huidveroudering.

Misschien heb jij ook wel eens je heil gezocht bij een schoonheidsspecialist of een wat duurdere parfumerie. Helaas brengt dat in de praktijk zelden de oplossing en ontbreekt de kennis over overgevoeligheid en allergie.
Toch zijn er gelukkig toch nog voldoende mogelijkheden voor de overgevoelige en allergische huid.

Welke make-up en cosmetica kunnen nog wel?

In de eerste plaats is het heel belangrijk dat je alleen hypeallergene make-up en verzorgingsproducten kiest (door middel van het productfilter "Hypoallergeen', dit filter vind je in al onze collecties make-up en huidverzorging), die gemaakt zijn met zo weinig mogelijk bekende allergenen (irriterende stoffen) waardoor zoveel mogelijk de kans op overgevoelige of allergische reacties wordt voorkomen.
En als je weet op welke stoffen jij precies reageert, dan kun je de ingrediëntenlijst van een product hierop controleren.

'Stapel-effect' bij cosmetica allergie

Ook is het belangrijk om te beseffen dat overgevoelige en allergische reacties vaak het gevolg kunnen zijn van een zogenaamd 'stapel-effect'. Bijvoorbeeld, je huid heeft lang prima bepaalde producten verdragen en begint nu ineens steeds meer en vaker overgevoelige of zelfs allergische reacties te vertonen. Hoe kan dat?

In 'gewone' make-up en cosmetica (en ook in 'gewone' natuurlijke cosmetica!) zitten veel irriterende stoffen zoals onder andere parfum (fragrance), conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen enz., die in eerste instantie door een gezonde huid goed lijken te worden verdragen. Ondanks dat je er aanvankelijk niets van merkt of ziet, prikkelen en beschadigen deze stoffen de huid door de jaren heen en neemt de weerstand van de huid af, terwijl de vocht- en talgbalans verstoord raakt.
Daarnaast staat de huid dagelijks bloot aan andere belastende factoren zoals zonlicht, vrije radicalen, transpiratie, milieuvervuiling, weersinvloeden en dergelijke.
Er ontstaat een fragiel evenwicht, dat op een gegeven moment verstoord raakt wanneer het de huid allemaal 'teveel' wordt.
De huid raakt dan overbelast en reageert geïrriteerd en kan in sommige gevallen dan zelfs zo heftig  reageren dat het werkelijk helemaal niets meer verdraagt.

De geprikkelde huid laten herstellen

Deze fase is heel heftig, maar gelukkig wel tijdelijk. De huid heeft tijd nodig om eerst tot rust te komen.
Veel mensen zijn dan geneigd om bijvoorbeeld helemaal niets meer op hun huid te smeren, of ze kiezen voor een verkeerd product zoals vaseline waardoor de huid ook nog eens wordt afgesloten en niet meer kan ademen. Hierdoor kan de huid echter geen zuurstof meer opnemen, waardoor het herstel van de huid ernstig wordt belemmerd.
Het is beter om tijdens deze herstelfase te kiezen voor een simpele verzorging tot de huid helemaal tot rust is gekomen. Vaak is het even uitproberen welk product je huid op dat moment nog wel verdraagt. Laat je hierover gerust door ons adviseren.

Ga ook langs bij de dermatoloog. Deze kan onderzoeken welke allergieën mogelijk een rol spelen en eventueel een hormooncreme voorschrijven. Hormooncreme's gaan de ontekingsreacties binnen de huid tegen en zijn bijzonder effectief bij bijvoorbeeld eczeem, maar ze mogen maar gedurende enkele dagen worden gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je je huid daarnaast goed verzorgt met hypoallergene huidverzorgingsproducten om het herstel voort te zetten. Aarzel niet om ons advies te vragen welke verzorgingsproducten bij jou passen.

Als het weer beter gaat met je huid

Je las zojuist al hoe het stapeleffect werkt. Dat stapeleffect maakt het noodzakelijk om alle irriterende stoffen in je omgeving te vermijden.
Denk dus niet: ik heb alleen last van huidirritatie in mijn gezicht, dus kan ik mijn oude bodylotion of shampoo of douchegel nog wel gewoon gebruiken.
Je loopt anders het risico dat je huidproblemen nog veel ernstiger worden en je huid heeft je tenslotte dit keer al een overduidelijk signaal gegeven!
Voorkom daarom ook als het weer beter gaat elk gebruik van parfum, gebruik alleen hypoallergene make-up en cosmetica, gebruik wasmiddel zonder kleur- en geurstoffen, vermijd zeep en sulfaten en kies voor gezonde, uitgebalanceerde voeding en zorg voor een goede nachtrust.

For all other questions

Call us

Text call us

E-mail

Email us

Email link text

Social media

Socials

8,6Review LogoWij scoren een 8,6 op Ekomi

MILD Cosmetics

The Netherlands

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »