Allergie voor make-up en cosmetica

Allergie voor make-up en cosmetica

Als je allergisch bent voor make-up en cosmetica kan dat heel lastig zijn. Tips voor cosmetica allergie en de overgevoelige probleemhuid >>

Als je huid steeds minder make-up of huidverzorging verdraagt

Veel mensen krijgen in de loop der jaren steeds meer last van overgevoeligheid of allergie voor make-up en cosmetica en kunnen gaandeweg steeds minder - gewone - producten verdragen.
Ben je altijd al allergisch geweest, dan ben je hier misschien al wat aan gewend en heb je hopelijk ook al goede alternatieven gevonden die voor jou wel werken.

Maar wanneer je - nog - geen alternatieven hebt gevonden en er nog achter moet zien te komen wat je mogelijkheden nog wél zijn, dan kun je behoorlijk met de handen in het haar zitten.
Want het is niet leuk om ineens geen make-up meer te kunnen gebruiken, of om geen geschikte creme voor je huid te kunnen vinden. Dat is nog vervelender als je huid echt extra verzorging nodig heeft, bijvoorbeeld omdat je last hebt van een huidprobleem zoals een te droge huid, vette huid, acne of puistjes, rosacea, couperose, eczeem, psoriasis, pigmentvlekken of van huidveroudering.

Misschien heb jij ook wel eens je heil gezocht bij een schoonheidsspecialist of een wat duurdere parfumerie. Helaas brengt dat in de praktijk zelden de oplossing en ontbreekt de kennis over overgevoeligheid en allergie.
Toch zijn er gelukkig toch nog voldoende mogelijkheden voor de overgevoelige en allergische huid.

Welke make-up en cosmetica kunnen nog wel?

hypoallergene make-upIn de eerste plaats is het heel belangrijk dat je alleen parfumvrije en hypeallergene make-up en verzorgingsproducten kiest, die gemaakt zijn met zo weinig mogelijk bekende allergenen (irriterende stoffen) waardoor zoveel mogelijk de kans op overgevoelige of allergische reacties wordt voorkomen.
En als je weet op welke stoffen jij precies reageert, dan kun je de ingrediëntenlijst van een product hierop controleren. Bij twijfel kun je ons vragen of een product een bepaald ingrediënt bevat.
Hiermee verklein je de kans op een mogelijke allergische reactie.

'Stapel-effect' bij cosmetica allergie

Ook is het belangrijk om te beseffen dat overgevoelige en allergische reacties vaak het gevolg kunnen zijn van een zogenaamd 'stapel-effect'. Bijvoorbeeld, je huid heeft lang prima bepaalde producten verdragen en begint nu ineens steeds meer en vaker overgevoelige of zelfs allergische reacties te vertonen. Hoe kan dat?

In 'gewone' make-up en cosmetica (en ook in 'gewone' natuurlijke cosmetica!) zitten veel irriterende stoffen zoals onder andere parfum (fragrance), conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen enz., die in eerste instantie door een gezonde huid goed lijken te worden verdragen. Ondanks dat je er aanvankelijk niets van merkt of ziet, prikkelen en beschadigen deze stoffen de huid door de jaren heen en neemt de weerstand van de huid af, terwijl de vocht- en talgbalans verstoord raakt.
Daarnaast staat de huid dagelijks bloot aan andere belastende factoren zoals zonlicht, vrije radicalen, transpiratie, milieuvervuiling, weersinvloeden en dergelijke.
Er ontstaat een fragiel evenwicht, dat op een gegeven moment verstoord raakt wanneer het de huid allemaal 'teveel' wordt.
De huid raakt dan overbelast en reageert geïrriteerd en kan in sommige gevallen dan zelfs zo heftig  reageren dat het werkelijk helemaal niets meer verdraagt.

De geprikkelde huid laten herstellen

Deze fase is heel heftig, maar gelukkig wel tijdelijk. De huid heeft tijd nodig om eerst tot rust te komen.
Veel mensen zijn dan geneigd om bijvoorbeeld helemaal niets meer op hun huid te smeren, of ze kiezen voor een verkeerd product zoals vaseline waardoor de huid ook nog eens wordt afgesloten en niet meer kan ademen. Hierdoor kan de huid echter geen zuurstof meer opnemen, waardoor het herstel van de huid ernstig wordt belemmerd.
Het is beter om tijdens deze herstelfase te kiezen voor een simpele verzorging tot de huid helemaal tot rust is gekomen. Vaak is het even uitproberen welk product je huid op dat moment nog wel verdraagt. Laat je hierover gerust door ons adviseren.

Ga ook langs bij de dermatoloog. Deze kan onderzoeken welke allergieën mogelijk een rol spelen en eventueel een hormooncreme voorschrijven. Hormooncreme's gaan de ontekingsreacties binnen de huid tegen en zijn bijzonder effectief bij bijvoorbeeld eczeem, maar ze mogen maar gedurende enkele dagen worden gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je je huid daarnaast goed verzorgt met hypoallergene huidverzorgingsproducten om het herstel voort te zetten. Aarzel niet om ons advies te vragen welke verzorgingsproducten bij jou passen.

Als het weer beter gaat met je huid

Je las zojuist al hoe het stapeleffect werkt. Dat stapeleffect maakt het noodzakelijk om alle irriterende stoffen in je omgeving te vermijden.
Denk dus niet: ik heb alleen last van huidirritatie in mijn gezicht, dus kan ik mijn oude bodylotion of shampoo of douchegel nog wel gewoon gebruiken.
Je loopt anders het risico dat je huidproblemen nog veel ernstiger worden en je huid heeft je tenslotte dit keer al een overduidelijk signaal gegeven!
Voorkom daarom ook als het weer beter gaat elk gebruik van parfum, gebruik alleen hypoallergene make-up en cosmetica, gebruik wasmiddel zonder kleur- en geurstoffen, vermijd zeep en sulfaten en kies voor gezonde, uitgebalanceerde voeding en zorg voor een goede nachtrust.

Meer weten

Lees ook het artikel over cosmetica-allergie op www.huidarts.com.
Deze informatieve website voor patiënten en artsen staat boordevol betrouwbare informatie over huidaandoeningen, behandelingen en contactallergieën en staat onder redactie van dr. David Njoo, die als dermatoloog is verbonden aan Ziekenhuisgroep Twente.

Reacties

 1. Anoushka Anoushka

  Beste Anita,
  Als je huid tot rust is gekomen dan kun je beginnen met het gebruik van hypoallergene cosmetica zonder bekende allergenen. Bij MILD cosmetics vind je uitsluitend make-up zonder parabenen. Als je wilt weten welke ingredienten in onze make-up zitten, dan kun je bovendien de ingredientenlijsten op de productpagina's inzien.
  Ik hoop voor je dat je huid weer snel tot rust komt!

 2. anita anita

  hallo, ik ben al eczeem gevoelig en heb een histamine overgevoeligheid, en nu plots eczeem uitbarsting in gezicht met als gevolg gezwollen oogleden knalrood gebarsten lippen en zwelling, gelukkig door medicatie dermatoloog een stuk beter maar durf nu mijn eigen produkten niet meer te gebruiken uit angst dat het daar wellicht vandaan komt, als mijn gezicht weer rustig is zou ik graag weer oogpotlood oogschaduw en blusher willen gebruiken maar die moeten dan allemaal parabenen vrij zijn, graag jullie advies

 3. Anoushka Anoushka

  Hoi Debby,
  Dat zijn inderdaad bekende allergene conserveringsmiddelen en wij vermijden deze stoffen in onze producten.
  Om er helemaal zeker van te zijn adviseer ik je om altijd even de ingrediëntenlijst te controleren voor gebruik, want soms komt het voor dat de producent toch een (ongewenste) verandering maakt.
  Een superfijn make-up merk is Zuii Organic. Voor je huid- en haarverzorging zou ik je liever een hypoallergeen merk zonder chemicaliën aanraden, omdat die veel gezonder zijn voor jou en je huid.

 4. Debby Ego Debby Ego

  Beste Anoushka,

  Na een allergietest bij de dermatoloog kwam daar uit dat ik allergisch ben op Isothiazolinone / Methylisothiazolinone. Dit zit haast overal in!
  Bevatten jouw producten ook deze bestanddelen? Ik zoek nu een mascara die hiervan vrij is en een foundation.
  Via de apotheek probeer ik nu Eucerin producten en Dermolin shampoo op aanraden van dermatoloog. Maar wellicht dat ik ook bij jou gaan shoppen, in mijn zoektocht naar nieuwe goede producten voor mijn huid.

  groetjes,
  Debby

 5. Anoushka Anoushka

  Beste Els.
  In dat geval kun je je haar schitterend mooi kleuren met 100% natuurlijke haarverven!
  In MILD cosmetics vind je verschillende merken, zoals de topkwaliteit van It's Pure Organics.

 6. Els Van Santvliet Els Van Santvliet

  Beste, Ik reageer fel op fragrance mix 1 en 2 en op methyliso- en methylchloroisothiazolinone.
  Nu ben ik op zoek naar haarverf zonder deze stoffen.
  Kunnen jullie mij helpen?

 7. Anoushka Anoushka

  Beste Juke,

  Lavendel en citrus bezitten meerdere bijzonder heilzame eigenschappen voor de huid.
  Wel bevatten de essentiële olieën die van deze grondstoffen worden gemaakt van nature ook enkele stoffen waarvan is aangetoond dat deze vaker dan gemiddeld leiden tot huidirritatie.
  In combinatie met een gevoelige of beschadigde huid en het veelvuldig of langdurig gebruik van irriterende en zwak giftige cosmeticaproducten (met name producten die schadelijke synthetische stoffen bevatten), kunnen deze essentiële olieën dus het ontstaan van een contactallergie bevorderen.

  De andere kant van het verhaal is dat heel veel mensen nooit last van huidirritatie krijgt als gevolg van lavendel en citrus, vooral wanneer de huid altijd goed verzorgd is met milde cosmetica zonder schadelijke chemicaliën.
  Ook speelt een belangrijke rol of een cosmetica product slechts een enkele, of heel erg veel van dergelijke natuurlijke allergenen en/of mogelijk zelfs schadelijke chemicaliën bevat. Namelijk hoe meer de huid wordt belast door verschillende prikkels, hoe meer het ontstaan van huidirritatie wordt bevorderd.

  Zo ben ikzelf bijvoorbeeld ontzettend allergisch voor allerlei bekende allergenen in natuurlijke essentiële olieën en heb ik een atopische huid, maar toch verdraagt mijn huid toevallig weer wel perfect lavendel- en citrusingrediënten en heeft mijn huid daar ook duidelijk zichtbaar baat bij.

  Hoewel voorzichtigheid met lavendel en citrus dus wel is geboden, vind ik het in alle gevallen uitbannen van deze ingrediënten persoonlijk nogal kort door de bocht.
  Mocht de huid echter ook maar enigszins geïrriteerd raken door deze stoffen, dan dient verder gebruik echter zonder meer per direct te worden gestaakt.
  Maar dit geldt overigens voor alle cosmeticaproducten waarop de huid geïrriteerd reageert.

  Op MILD cosmetics vind je trouwens nog meer interessante artikelen over cosmetica allergie en parfumallergie, geschreven door de gerenommeerde dermatoloog dr. David Njoo van Huidarts.com:
  http://www.mildcosmetics.com/dr-njoo/huidreacties-cosmetica/
  http://www.mildcosmetics.com/dr-njoo/parfumallergie/

 8. Juke Juke

  Hallo, Ik studeer momenteel voor schoonheidsspecialiste en daar leren we dat Lavendel en citroen goed zijn voor de huid. Nu las ik al meerdere malen dat deze producten nooit goed zijn voor niemand, maar wat moet ik nu geloven? Feit is dat deze ingrediënten in heel veel producten zitten die gebruikt worden in schoonheidsinstituten.

 9. Anoushka Anoushka

  Beste Fleur,
  Dat kan, je hebt waxes van verschillende oorsprong en het is mogelijk om een allergie te ontwikkelen voor een of meer van deze stoffen.

 10. Véli Véli

  Beste,

  Altijd alle make-up kunnen gebruiken, maakte niet uit wat voor merk. Tot september toen reageerde ik opeens door eerst droge ogen met later vochtophoping erbij. Na verschillende keren bij de huisarts en huisartsenpost te zijn geweest, ben ik naar de dermatoloog doorgestuurd. Het leek wel alsof mijn gezicht niets meer verdroeg, zelf op lucht reageerde ik! Bij de dermatoloog werd eerst aan iets anders gedacht en volgens haar mocht ik gewoon make-up op. Direct s avonds reactie: trekkend en brandend gevoel. S nachts zaten mijn ogen dicht door het vocht en in de ochtend was mijn hele gezicht en ogen opgeblazen door het vocht. Zelfs prednison bij de huisartsenpost gekregen. Getest en daar is nikkelallergie uitgekomen. Waarschijnlijk heeft dit niks met mijn probleem te maken maar wil toch voor de zekerheid andere make up zonder nikkel proberen!

  Ik vind het erg spannend om er weer iets op te gaan doen... Ik ben op zoek naar eyeliner, mascara, poeder en make up remover. Welk merk is zonder nikkel?

  Hartelijk dank,
  Véli

 11. Anoushka Anoushka

  Beste Joanne,
  Ik zie daar alleen allergietesten voor huisstofmijt, voedsel e.d., ik weet echter niet of die betrouwbaar zijn.
  En als de uitslag van zo'n test per ongeluk positief is, bijvoorbeeld door een verkeerde toepassing, dan loop je het risico dat je jezelf ten onrechte bepaalde dingen ontzegt.
  Wat dat betreft zou ik zelf toch kiezen voor een bezoek aan de dermatoloog of de allergoloog.

 12. Joanne Joanne

  Ook ik ben allergisch voor make-up... Niet alleen daarvoor, katten ga ik ook stuk van. Heb een test laten doen in het ziekenhuis koste me klauwen met geld en kwam geeneens uit dat ik een kattenallergie had..

  Ik ga dus niet meer naar het ziekenhuis voor dat soort testen, maar misschien eens een thuistest doen, hoorde ik laatste een vriendin over. Wat vindt je van thuistesten zoals http://www.testjezelf.nu/, zou dat betrouwbaar zijn?

 13. Anoushka Anoushka

  Beste Sandra,
  Ja, en ook genoeg keuze! De mascara's van BWC, PHB Ethical Beauty en van Unity Cosmetics zijn vrij van de stoffen uit je lijstje. De BWC Ultimate Natural Mascara is bovendien afwasbaar met water, wat voor gevoelige ogen natuurlijk ideaal is.

 14. Sandra Sandra

  Hallo,
  Ik blijk (plakproeven) allergisch te zijn (geworden?) voor methylchloroisothiazolinone, wolvetalcoholen (lanoline) propolis, parfummix2, cocamidopropyl betaine en nikkel. (Daarnaast nog voor huisstofmijt, huisdieren)...Pff.Ik ben nu aan het onderzoeken wat ik moet aanpassen in producten die ik gebruik. Hebben jullie een geschikte mascara?

 15. Anoushka Anoushka

  Beste Mariëlle,

  Je kunt met een gerust hart kiezen uit de gezichtsverzorging en make-up bij MILD cosmetics, want geen van onze gezichtsverzorging en make-up producten bevat die stoffen waarvoor jij allergisch bent.

 16. Marielle Marielle

  Allergisch voor nikkel en citral (limoneen, geranial, neral). Dus al die natuurlijke producten met gember en citrus kan ik niet gebruiken.
  Ben op zoek naar cc crème, mascara, oogschaduw.

 17. Anoushka Anoushka

  Beste Gerda,
  Het zou fijn zijn als je weer gewoon je ogen zou kunnen opmaken wanneer je dat wilt.
  Al onze oogmake-up en haarlak/verstevigers zijn volkomen vrij van de stoffen die je hier noemt, dus dat is alvast een goed begin!

 18. Gerda Schmook Gerda Schmook

  Beste,
  Ik ben de afgelopen week door mijn dermatologe getest op allergieën naar aanleiding van eczeem sedert zes maanden. Bovendien is het zo dat ik sedert meer dan 15 jaar geen enkele vorm van oogmake-up meer verdraag, zelfs geen kohl of hypoallergene producten. Wat ik nog steeds spijtig vind, want kwam vroeger nooit zonder oogmake-up buiten.
  Nu blijk ik allergisch te zijn aan vijf van de 6 geteste parfumgroepen: Fragrance mix I, Fragrance mix I en II, Linalool, Perubalsem, Hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde (Lyral).
  Heeft U een oogpotlood en haarlak in uw aanbod, waarmee ik toch nog aan de slag zou kunnen?
  Alvast met hartelijke dank.
  Pooh

 19. Anoushka Anoushka

  Beste Laura,
  Het is verstandig om een allergietest bij de huidarts te laten doen om zo snel te weten te komen of je voor de meest voorkomende bekende allergene stoffen allergisch bent, zoals voor parfummix bijvoorbeeld.
  Zo weet je snel welke stoffen/producten je moet vermijden.
  Maar juist omdat de ogen zo gevoelig zijn, blijken veel stoffen die bij een test op de huid geen problemen opleveren in de praktijk toch irriterend voor de ogen te zijn. En ook is het aantal stoffen waarop wordt getest beperkt.
  Daarom zul je waarschijnlijk alsnog in de praktijk moeten ervaren welk product wel voor jou geschikt is en welk niet. Maar door te kiezen voor hypoallergene producten (en dan bedoel ik ook zonder veel alcohol, verdachte conserveringsmiddelen en dergelijke) is de kans op succes logischerwijs wel vele malen groter!
  Overigens wil ik er ook nog eens op wijzen dat fabrikanten vaak de term hypoallergeen misbruiken voor producten die helemaal niet huidvriendelijk zijn.

 20. Laura Laura

  Hallo,

  Ik heb sinds 1,5 jaar een allergie gekregen voor oogmake-up. Ook als ik foundation of gezichtscrème op doe en het in contact komt met mijn ogen. Krijg ik ook branderige, droge ogen en zie hierdoor ook wat wazig. Ik heb verschillende merken mascaras gebruikt ook hypo-allergeen.
  Het gaat vaak voor een korte periode goed en dan krijg ik weer last van mijn ogen. Verder heb ik geen uitslag op mijn huid.
  Wat kan ik hieraan doen? Kan ik mij laten testen waarvoor ik exact allergisch ben?

 21. Anoushka Anoushka

  Beste Marijke,
  Mogelijk heb je last van overgevoeligheidsreacties als gevolg van het zogenaamde 'stapeleffect', waarbij de huid (je gezicht, niet alleen je ogen) aan teveel prikkels blootstaat. Denk aan stressfactoren voor de huid zoals prikkelende stoffen in cosmetica, zon, transpiratie, medicijnen, hormoonschommelingen, weersinvloeden, milieuvervuiling enz. Een tijdje lijkt het goed te gaan, maar komt er een factor bij dan is ineens is de grens bereikt en lijkt de huid helemaal niets meer te verdragen. In jouw geval wordt de huid dus rood en schraal en waarschijnlijk ook steeds droger en minder elastisch.

  Voordat je nieuwe make-up gaat proberen is het dus beter om eerst de aangedane huid rond je ogen te laten herstellen met een zuivere moisturiser zoals biologische cactusvijgolie (Moroccan Prickly Pear Seed Oil). Zo breng je de mogelijk irriterende factoren terug tot een minimum, terwijl de tere ooghuid toch zeer krachtig wordt verzorgd en hersteld. Geef het herstelproces wel wat tijd.

  Wat betreft de oogmake-up kun je misschien beter beginnen met een mascara (niet waterproof), omdat dat niet 'stempelt' ofwel afgeeft op je oogleden. In principe kun je hiervoor elke hypoallergene/parfumvrije mascara kiezen, het is even uitproberen welke jij het prettigst vindt.
  Pas als je huid opknapt kun je weer voorzichtig een oogpotlood of oogschaduw uitproberen op je wimperrand. Een bijzonder zacht hypoallergeen merk is bijvoorbeeld Zuii.

  Als reiniger adviseer ik je een natuurlijke, hypoallergene renigingsmelk. Gebruik geen watjes want dat is veel te ruw, maar gebruik je vingertoppen en spoel de reniger met lauw water af. Ook is het belangrijk dat je je kwasten regelmatig wast en je mascara en oogschaduw tot maximaal 6 maanden na opening gebruikt, want anders kan je huid door bacteriën en schimmels worden aangetast.

  Verder adviseer ik je om (natuurlijke) cosmetica te vermijden waarin bekende allergene natuurlijke stoffen zitten, zoals bijvoorbeeld geraniol, farnesol, citral, citronellol,linalool e.d.

  Veel succes!

 22. Marijke Marijke

  Geachte mevrouw, Ik ben 54 jaren heb altijd een goede huid gehad, goed verzorgd met natuurlijke make up (geen rommel). Sinds 1,5 jaar heb ik regelmatig erge last van mijn ogen. schraal en rood om het oog heen, zelfs op 'e'en plekje een schaafwondachtig gevoel en sneetje. Ik ben naar een biologische schoonheidsspecialiste gegaan en gebruik nu dr Baumann, maar zelfs dat gaat niet. Wat kan ik het beste allemaal bij u uitproberen? ik wil het liefste vooral oogmake up (potlood, misschien mascara en schoonmaakmiddel plus verzorging) Wat zijn uw beste producten in mijn geval? mvg Marijke Helmonds Alvast bedankt

 23. Anoushka Anoushka

  Beste Lyda,
  De producten bevatten geen parfum (fragrance) en geen methyldibromo glutaronintrile. De stof phenoxyethanol komt wel voor in een aantal producten en is in combinatie met natuurlijke anti-oxidanten werkzaam als mild conserveringsmiddel.
  Je kunt op onze website de ingrediëntenlijsten van de producten van je keuze controleren op deze stof. En natuurlijk kun je bij twijfel contact met ons opnemen; we zullen je graag verder adviseren.

 24. lyda de Beurs lyda de Beurs

  Onlangs bij de dermatoloog geweest i.v.m. gezichtsallergie.
  Ik ben o.a. allergisch voor parfum en de conserveermiddel:
  methyldibromo glutaronintrile / phenoxyethanol.
  Kunt u mij vertellen of deze middelen in uw producten aanwezig zijn.
  Graag uw reactie. Vriendelijke groet, Lyda de Beurs

 25. Anoushka Anoushka

  Beste Karin, wat vervelend voor je! Een oogallergie kan inderdaad erg lastig zijn en verschilt nogal sterk per persoon. Dat is ook de reden waarom we van al onze merken oogschaduwen testers in het assortiment hebben opgenomen. Zo kun je uitproberen welk(e) merk(en) voor jou geschikt zijn.
  Veel succes!

 26. Anoushka Anoushka

  Beste Tessa,
  In principe zitten deze stoffen niet in onze hypoallergene make-up, maar het is natuurlijk altijd het beste om de ingrediëntenlijst goed te controleren. Kijk eens in onze make-up afdeling, waar we enorm veel keuze hebben. Mocht je een product zien waarbij geen ingrediëntenlijst vermeld is, laat ons dat dan even weten. Dan kunnen we dit alsnog toevoegen, zodat je er zeker van bent dat je een goede keuze maakt. Ook is het mogelijk om testers te bestellen van sommige make-up.

 27. Karin Karin

  Onlangs heb ik oogschaduw bij jullie gekocht. Helaas reageer ik zelfs hier op met rode jeukende oogleden. Wat kan ik nu nog doen?

 28. Tessa Tessa

  Hallo,

  Ik heb kort geleden een allergietest ondergaan. Hieruit is gekomen dat ik allergisch ben voor de volgende bestanddelen: Geurstoffen, Colophorium, perubalsem, en methyldibromoglutaronitril (?)(dit zit onder andere in conserveermiddelen en huidverzorgingsmiddelen.

  Mijn gebruikelijke make-up kan ik niet (meer) verdragen. Ik ben op zoek naar een aantal fijne basis producten als: foundation, concealer, oogschaduw, lippenstift en mascara. Kunnen jullie mij geschikte producten aanraden?

 29. Anoushka Anoushka

  Beste Hilde,
  Het is wel mogelijk dat iemand met een nikkelallergie toevallig ook allergisch is voor ironoxides (CI77499, CI77491, CI77492 en CI77498) en titaniumdioxide.
  Maar dat is dan een toevalligheid, omdat het wezenlijk andere stoffen zijn.

  Bij een allergische en/of overgevoelige huid is het wel aanbevolen om parfumvrije en hypoallergene producten te gebruiken, zelfs al heb je geen allergie voor parfum of de andere bekende allergenen in gewone cosmetica. Want door deze bekende allergene (en vaak schadelijke) stoffen raakt de toch al kwetsbare huid ernstig geprikkeld en kan de huid gaandeweg steeds gevoeliger/allergischer op allerlei stoffen gaan reageren.
  Je moet hierbij denken aan je make-up, gezichtsreiniger, creme, maskers e.d., oogmake-up remover, je oogcreme, maar ook shampoo en haarconditioner en parfum in wasmiddelen (handdoeken!) enzovoorts.

 30. Ryckaert Hilde Ryckaert Hilde

  Ik reageer allergisch op make-up vrnl. oogmake-up.
  Geen enkele oogmake-up kan ik verdragen.
  Ik ben allergisch aan nikkel, huisstofmijt en grassen.
  Kan ik allergisch reageren op ironoxides en titaniumdioxide ?
  Bestaat er make-up zonder deze bestanddelen ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden