Rode vlekken op je huid

vlekken huid

Van binnenuit of contactallergie?

door dr. David Njoo


Rode vlekken kunnen zomaar opeens overal op het lichaam verschijnen en ze roepen vaak vragen of zorgen op. Zeker wanneer de uitslag veel ongemak met zich meebrengt of wanneer kleine kinderen onder de uitslag zitten.

Er zijn veel vormen van uitslag die zich op het lichaam kunnen voordoen, met verschillende mogelijke oorzaken.
De rode vlekken kunnen bijvoorbeeld jeuken, schilferen, er kunnen puskopjes, blaren of bulten zichtbaar zijn, of plakkaten.
Soms voelen mensen met uitslag zich niet fit of zelfs ziek en koortsig.

De uitgebreidheid van de uitslag geeft vaak een aanwijzing over de mogelijke oorzaak.

Bij uitgebreide uitslag over het lichaam komt de oorzaak vaak 'van binnenuit' en is er mogelijk sprake van een infectieziekte, een reactie op medicijnen of netelroos.

Bij plaatselijke uitslag ligt de verdenking al snel bij een contactallergie. Er is dan sprake van een ontstekingsziekte, waarbij het afweersysteem van de huid is verstoord door bijvoorbeeld een allergie. Enkele voorbeelden hiervan zijn eczeem, psoriasis, rosacea, dauwworm, zonnebrand, contactallergie, voedselallergie, maar ook huidgriep, lupus, urticaria en vasculitus. 
Een compleet overzicht met links naar de mogelijke oorzaken is te vinden op Huidarts.com: http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rode-vlekken-op-de-huid/

Als de huid in zijn geheel rood is dan heet dit 'erytrodermie'. Hierbij kunnen zich mogelijk ernstige complicaties voordoen zoals infecties, uitdroging en nierfalen. In zulke gevallen is niet zelden een ziekenhuisopname noodzakelijk.