Parfumallergie

vlekken huid

Allergie voor parfum komt veel voor

door dr. David Njoo


Kort geleden werd het eerste grootschalige bevolkingsonderzoek uitgevoerd naar de prevalentie van parfumallergie in vijf Europese landen (Duitsland, Italië, Nederland, Portugaal en Zweden). Hiervoor werden in totaal 12.377 willekeurige personen uit de algemene bevolking geïnterviewd in de leeftijd tussen 18 en 74 jaar oud.
Uit deze groep onderging een steekproef van 3.119 willekeurige personen plakproeven met de TRUE test en de Finn Chambers technieken, waarbij werd getest op parfumallergie.

De algemene schatting dat parfumallergie bij 2% van de bevolking voorkomt, gebaseerd op enkele kleine onderzoeken, blijkt achteraf vrij nauwkeurig te zijn geweest. Uit het recente grootschalige bevolkingsonderzoek blijkt namelijk een prevalentie van contactallergie van 2,6% voor Parfum mix I en van 1,9% voor Parfum mix II. Bij 1,9% van de positieve plaktestresultaten bleek de jeukende uitslag, ondanks vermijding van het geparfumeerde product, zelfs na 3 dagen nog steeds aan te houden.
Op basis van dit onderzoek zouden in Nederland ongeveer 300.000 mensen een aantoonbare contactallergie hebben voor geparfumeerde producten.

Parfumallergie komt vaker voor bij vrouwen

Een opvallende uitkomst van het bevolkingsonderzoek is dat parfumallergie bijna twee maal vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.
Erg verrassend is dit echter niet. Vrouwen gebruiken in hun leven over het algemeen vaker en langduriger geparfumeerde cosmetica dan mannen. De combinatie van factoren zoals tijdsduur van het contact, bepaalde huideigenschappen en het herhaaldelijk irriteren van de huid door irriterende (parfum-)stoffen in cosmetica, bevordert het ontstaan van parfumallergie.

Hoe herken je een parfumallergie?

Een parfumallergie uit zich als rode, jeukende vlekjes, bultjes of blaasjes waar de huid in contact is geweest met een product dat parfumstoffen bevat. Bij ernstiger vormen kunnen eventueel tranende en jeukende ogen, hoesten, benauwdheid, misselijkheid of zelfs overgeven optreden.
De jeukende huiduitslag kan in voorkomende gevallen nog enige tijd aanhouden, ondanks de verdere vermijding van parfumstoffen.

Raadpleeg een arts bij het vermoeden van een mogelijke contactallergie voor parfum. Deze kan besluiten om door te verwijzen naar de dermatoloog voor plaktesten. Lees op Huidarts.com hoe een plaktest in zijn werk gaat: http://www.huidarts.com/behandelingen/plaktesten/

Parfum mix I en Parfum mix II

Om parfumallergie aan te tonen wordt getest op Parfum mix I en Parfum mix II. Dit zijn zogenaamde 'screening' mixes met diverse geuren en parfumgrondstoffen die worden beschouwd als voornaamste oorzaak van contactallergieën door cosmetica.

Parfum mix I bestaat uit cinnamyl alcohol, cinnamaldehyde, eugenol, alpha-amyl-cinnamaldehyde, hydroxycitronellal, geraniol, isoeugenol en oak moss absolute. Lees meer informatie over Parfummix I op http://www.huidarts.com/contactallergie/parfum-mix-i/

Parfum mix II bestaat uit alpha-Hexyl cinnamaldehyde 5%, Citral 1%, Citronellol 0.5%, Farnesol 2.5%, Coumarin 2.5 % en Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde 2.5%. Lees meer informatie over Parfum mix II op http://www.huidarts.com/contactallergie/parfum-mix-ii/

Advies bij parfumallergie

Een parfumallergie gaat niet meer over, geparfumeerde producten dienen daarom voor de rest van het leven te worden vermeden. Ook bij een gevoelige huid is het gebruik van geparfumeerde producten af te raden en kan beter voor hypoallergene verzorgingsproducten zonder parfumstoffen worden gekozen.

Lees de patiëntenfolder op Huidarts.com over parfumallergie: https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-parfum/

Lees meer over het bevolkingsonderzoek naar parfumallergie op Huidarts.com
Bron: Diepgen TL, Ofenloch R, Bruze M et al. Prevalence of fragrance contact allergy in the general population of five European countries: a cross-sectional study. Br J Dermatol. 2015 Dec;173(6):1411-9.