Huidreacties op cosmetica

vlekken huid

Wanneer is er sprake van huidirritatie en wanneer van contactallergie?

door dr. David Njoo


Bijna iedereen gebruikt dagelijks wel cosmetica, zoals bijvoorbeeld make-up, shampoo, scheerproducten, douchegel of creme.
Soms kunnen ongewenste huidreacties ontstaan als gevolg van cosmeticagebruik, en hoewel meestal vrij mild van aard kunnen deze huidreacties desalniettemin zeer vervelend zijn. 

Bij huidreacties als gevolg van cosmetica dient er een goed onderscheid te worden gemaakt tussen huidirritatie en een contactallergie.

Huidirritatie door cosmetica

Iedereen kan last van huidirritatie krijgen bij langdurig of herhaaldelijk gebruik van cosmeticaproducten die irriterende of zwak giftige stoffen bevatten (denk hierbij onder andere aan oplosmiddelen zoals propyleenglycol, parfumstoffen, bepaalde schuimmakers en conserveringsmiddelen).

Het overgrote deel (90%) van de huidreacties op het gebruik van cosmetica betreft huidirritatie. Zo'n huidirritatie is vaak het gevolg van een combinatie van meerdere factoren: het gebruik van enkele licht irriterende cosmetische producten, een droge lucht door centrale verwarming of vriesweer en het hebben van een 'gevoelige' huid. 

Wanneer de huid geïrriteerd op een cosmeticaproduct reageert, is het van belang om verder gebruik te staken en te zoeken naar een alternatief dat geen irriterende stoffen bevat. Het herhaaldelijk irriteren van de huid door cosmetica kan uiteindelijk leiden tot het ontstaan van contactallergieën.

Allergische huidreactie op cosmetica

In 10% van alle huidreacties op cosmetica blijkt er sprake te zijn van een contactallergie. Een echte contactallergische reactie ziet er uit als een ontstoken huid (dermatitis) en treedt alleen op wanneer een persoon door eerder contact met de betreffende stof 'overgevoelig' is geraakt.
Een contactallergie wordt aangetoond door zogenaamde 'plaktesten' (meer informatie over plaktesten: http://www.huidarts.com/behandelingen/plaktesten/) bij de dermatoloog.

De factoren die het ontstaan van een contactallergie bevorderen zijn:
- De eigenschappen van de huid zelf (een beschadigde of atopische huid is kwetsbaarder dan een intacte huid).
- Het herhaaldelijk irriteren van de huid door cosmetica die irriterende en zwak giftige stoffen bevat.
- De duur van de periode waarin de huid met een bepaalde stof in aanraking is gekomen. De huid kan zelfs na jaren probleemloos dagelijks gebruik alsnog plotseling allergisch op een stof reageren.

Indien een contactallergie is vastgesteld door de dermatoloog is het belangrijk om de betreffende stoffen voor altijd uit de weg te gaan, want een allergie gaat nooit meer over. Controleer hierom vooraf de ingrediëntenlijst van een product en gebruik alleen hypoallergene cosmetica zonder irriterende of zwak giftige stoffen.

Lees de uitgebreide patiënteninformatie over cosmetica allergie op Huidarts.com: http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-cosmetica/ 
en over contactallergie: http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/contactallergie/