Parfumvrij en Hypoallergeen

Parfumvrij en Hypoallergeen

Wanneer noem je cosmetica parfumvrij en wanneer mag het hypoallergeen worden genoemd? Lees over het verschil en waar je op moet letten!

Wat is parfum eigenlijk precies?

Volgens de 'dikke' Van Dale is parfum een 'reukstof in geconcentreerde vorm'.

Van oudsher werden natuurlijke ingrediënten gebruikt om parfum te bereiden, zoals essentiële olieën en extracten uit onder andere fruit, planten, kruiden, manden vol bloemblaadjes, schillen, zaden, hout, takken, schors, mos, hars, wortels, gom en zelfs honing.

Door het parfumconcentraat op te lossen in alcohol wordt parfum, eau de parfum of eau de toilette verkregen. Een natuurlijk parfum is duur vanwege de kostbare natuurlijke ingrediënten en het bewerkelijke productieproces.

Zuiver natuurlijke parfums worden nog maar weinig gemaakt. Juist van alle cosmeticaproducten bevat parfum tegenwoordig verreweg de meeste chemicaliën die bovendien niet zelden als bijzonder agressief bekend staan. 

Omdat het fabrikanten is toegestaan de samenstelling van hun parfum geheim te houden, kunnen zij er zelfs in principe ongecontroleerd elk denkbaar chemicaal in verwerken(!).

Is parfum hetzelfde als 'Fragrance'?

Qua woordbetekenis wel natuurlijk, maar in de praktijk wordt bij cosmetica die niet 100% natuurlijk is met 'fragrance' altijd verwezen naar een geheel of grotendeels chemische parfummix die zeer goedkoop is om te produceren. Zelfs zeer dure beroemde parfums worden tegenwoordig op deze manier vervaardigd.

Wanneer je in de (Inci) ingrediëntenlijst van een doorsnee cosmeticaproduct 'fragrance' ziet staan, dan kun je er dus van uitgaan dat het gaat om een chemisch parfum. Het overgrote deel van alle cosmetica bevat deze chemische parfummix.

Verwarrend
Zuiver natuurlijke of biologische geurige essentiële olieën worden soms ook als 'fragrance' aangeduid. Ook wordt hier wel eens naar verwezen met de term 'Aroma'.
Helaas 'sjoemelen' sommige fabrikanten met deze begrippen. Vraag daarom bij twijfel altijd om deskundig advies zodat je zeker weet of het betrouwbaar is.

Waarom krijgen veel mensen last van parfum?

Fragrance

Over het hiervoor genoemde chemische 'Fragrance' kan ik eigenlijk heel kort zijn: deze geurstoffenmix wordt gemaakt van agressieve chemicaliën en is zeer schadelijk voor de huid en voor de gezondheid.

Deze substantie is zelfs zo agressief dat ook de meest gezonde huid in de loop der jaren beschadigd raakt bij frequent gebruik. Allergieën, rosacea, eczeem, pigmentvlekken zijn enkele ernstige gevolgen die kunnen ontstaan door jarenlang gebruik van cosmetica met fragrance.

Verder is bekend dat make-up en huidproducten die fragrance bevatten in combinatie met zonlicht een extra schadelijk effect op de huid hebben en voortijdig ernstige huidveroudering veroorzaken. Zeker daarom is het onbegrijpelijk dat tegenwoordig nog steeds uitgerekend zonnebrandcreme's worden geproduceerd die fragrance bevatten.

Natuurlijk parfum

Natuurlijk parfum bevat geen chemicaliën die de huid kunnen beschadigen. Toch kan natuurlijk parfum wel degelijk irriterende (allergene) stoffen voor de huid bevatten, ook al zijn deze dan zuiver natuurlijk. Enkele bekende irriterende stoffen die in natuurlijk parfum kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld geraniol, farnesol, eugenol, linalool, coumarin, citral en citronelllol.

Van deze ingrediënten is het dus bekend dat ze vaker tot allergische reacties kunnen leiden.

Volgens Europese wetgeving zijn fabrikanten tegenwoordig verplicht om bekende allergene ingrediënten te vermelden op cosmetica producten.

Waar op te letten?

Geen mens is hetzelfde en dat geldt ook voor allergieën en overgevoeligheden. Maar het is wel duidelijk dat eigenlijk iedereen cosmetica met chemisch parfum (fragrance) zou moeten vermijden.

Een cosmetica product dat als parfumvrij wordt aangeduid, bevat dus geen fragrance en ook geen natuurlijk parfum waarin allergene stoffen voorkomen. Toch kan het wel andere bekende irriterende (allergene) ingrediënten bevatten.

We noemen een cosmetica product hypoallergeen wanneer het zeer weinig of helemaal geen bekende irriterende (allergene) ingrediënten bevat. Het bevat in geen geval fragrance of natuurlijk parfum met bekende allergenen, maar ook weinig of geen andere allergenen.

Toch is het bijzondere dat een echt hypoallergeen cosmeticaproduct wel degelijk een allergeenvrij parfum (een parfum zónder bekende irriterende of allergene stoffen) kan bevatten. Je kunt vaak met een parfumallergie dan toch lekker ruikende hypoallergene producten te gebruiken. Indien een hypoallergeen parfum is gebruikt, staat dit altijd vermeld bij de ingrediëntenlijst.

Is parfumvrij hetzelfde als geurloos?

Nee, dat is een misvatting. Ook in parfumvrije cosmeticaproducten worden ingrediënten gebruikt die een eigen geur hebben. Zo kun je dus aangenaam ruikende producten creëeren zonder de nadelen van allergeen parfum.

Tot slot

De producten die je bij MILD cosmetics vindt zijn niet alleen parfumvrij en/of hypoallergeen, ze zijn daarnaast geselecteerd op de hoge kwaliteit en de werkzaamheid van de ingrediënten die er wél in zitten. Je zult bij MILD cosmetics daarom geen parfumvrije of hypoallergene cosmetica vinden die 'low quality' ingrediënten bevatten. Dat is ook de reden waarom sommige bekende parfumvrije merken in ons assortiment ontbreken. Zodat je zeker weet dat je je huid met goede producten verzorgt!

Controleer voordat je een product aanschaft altijd eerst de ingrediëntenlijst. Bij MILD cosmetics staan de ingrediëntenlijsten van vrijwel alle producten vermeld, behalve van de nagellak. Mocht de ingrediëntenlijst toch bij een product ontbreken of vind je iets niet helemaal duidelijk, aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden